In de Chinese geneeskunde draait de menstruatiecyclus om een mooie wisselwerking tussen verschillende soorten energie in je lichaam, vooral die van je Nieren en je Hart. Deze energieën, genaamd Yin en Yang, werken samen en houden elkaar in balans, een beetje zoals eb en vloed van de zee.
Wanneer je menstruatie begint, daalt de energie van je Hart af naar je Nieren om het proces van ovulatie en menstruatie te starten. Dit is het moment waarop de Yang-energie afneemt en de Yin-energie toeneemt. Tijdens de ovulatie gebeurt het tegenovergestelde: de Yin-energie neemt af en de Yang-energie neemt toe. Deze wisselingen zorgen ervoor dat je cyclus soepel verloopt. Als Yin en Yang hun hoogtepunt bereiken, sturen ze signalen terug naar je Hart om de cyclus voort te zetten. Wanneer ze op hun laagste punt zijn, geven ze een seintje aan je Nieren.

Dit constante heen en weer tussen Hart en Nieren is een mooi voorbeeld van hoe verschillende delen van je lichaam samenwerken. Het Hart wordt gezien als vuur en de Nieren als water, en deze elementen houden elkaar in balans en ondersteunen elkaar.
Er zijn ook twee belangrijke energiebanen(meridianen), Ren Mai en Du Mai, die helpen bij het reguleren van deze Yin-Yang balans gedurende je menstruatiecyclus. Daarnaast zijn er nog andere energiebanen, genaamd Qiao Mai en Wei Mai, die bijdragen aan de balans en verbinding van Yin en Yang. Hoewel deze banen niet direct door je baarmoeder lopen, spelen ze een belangrijke rol in het goed laten verlopen van je menstruatiecyclus.
Fase 1: De Menstruatiefase
In de eerste fase van de menstruatiecyclus begint de bloeding. Deze fase wordt gekenmerkt door een dalende beweging van energie (Qi) en Bloed, die ervoor zorgt dat het menstruatiebloed goed afgevoerd wordt. De activiteit in deze fase is vooral geconcentreerd in het centrale deel van de onderbuik.
In termen van Yin en Yang begint deze fase met een snelle afname van Yang, wat vaak leidt tot het verdwijnen van premenstruele symptomen zoals krampen en stemmingswisselingen. Het begin van de menstruatie markeert een overgang van Yang naar Yin: de Yang-energie neemt af en de Yin-energie begint te groeien.
Deze dalende beweging van Qi en Bloed en de overgang van Yang naar Yin worden beïnvloed door het afdalen van Hart-Qi. De eerste fase wordt ook beïnvloed door Leverbloed en de Chong Mai, hoewel de belangrijkste activiteit zich in het Ren Mai-gebied van de buik afspeelt. Beide meridianen, Chong Mai en Ren Mai, spelen dus een rol in deze fase.
Tijdens deze fase neemt Yang-energie snel af. Als Yang niet voldoende afneemt, kan de menstruatie later beginnen of zelfs uitblijven. Aan de andere kant, als Yang te veel of te snel afneemt, bijvoorbeeld door een al bestaand Yang-tekort, kan de menstruatie juist te vroeg beginnen en zeer hevig zijn.
Fase 2: De folliculaire fase
In de tweede fase van je menstruatiecyclus, de postmenstruele fase, begint je lichaam zich voor te bereiden op de ovulatie. Tijdens deze fase neemt de Yang-energie af terwijl de Yin-energie snel toeneemt (toename van oestrogeen). Dit proces ondersteunt de ontwikkeling van het follikel, gestuurd door het follikelstimulerend hormoon (FSH). Als de Yin-energie niet genoeg groeit, kan de ovulatie vertraging oplopen. Als de Yang-energie niet genoeg afneemt, kan de ovulatie te vroeg plaatsvinden.
Na de menstruatie zijn je Bloed- en Yin-niveaus relatief laag omdat je tijdens je menstruatie Bloed hebt verloren. Dit betekent niet dat je per se een tekort hebt, maar in vergelijking met andere fasen van je cyclus zijn deze niveaus nu lager.
Deze fase is cruciaal om een goede basis te leggen voor een gezonde menstruatiecyclus. Ook de westerse geneeskunde bevestigt dit, omdat een goede ontwikkeling van de follikels in deze fase de latere luteale fase beïnvloedt.
De groei van Yin in deze fase zorgt ook voor een toename van vaginale vloeistoffen en het begin van de vorming van baarmoederslijmvlies halverwege de cyclus.
Fase 3: De Ovulatie fase
Tijdens de derde fase van je menstruatiecyclus vindt de ovulatie plaats. In deze fase zijn de Du Mai, Ren Mai en Chong Mai actief om de ovulatie mogelijk te maken. Ovulatie is afhankelijk van Nier-Yin, maar heeft ook de warmte van progesteron nodig. Aan het begin van deze fase stijgt Yang snel onder invloed van LH en progesteron, wat een temperatuurstijging veroorzaakt na de ovulatie. Yin bereikt zijn maximum in deze fase.
In fase 3 vindt een transformatie plaats van Yin naar Yang. Beide fasen hebben een Qi-beweging: fase 1 een dalende stroom en fase 3 een stijgende stroom. Het dalen van Hart-Qi zorgt voor de overgang van Yin naar Yang en de ovulatie.
Als Yin niet afneemt of Yang niet toeneemt, kunnen vocht en slijm in de baarmoeder ontstaan, wat de ovulatie kan vertragen. Een teveel aan Yang kan ovulatie te vroeg laten plaatsvinden.
Fase 4: De luteale fase
In de vierde fase van je menstruatiecyclus bereiden je lichaam en baarmoeder zich voor op de komende menstruatie. Tijdens deze fase spelen Lever-Qi en Leverbloed een cruciale rol bij deze voorbereidingen. De Chong Mai is in deze periode het meest actief. Vanuit het perspectief van Yin en Yang stijgt Yang snel terwijl Yin afneemt. De toename van Yang helpt bij het verdrijven van mogelijke Yin-pathogene factoren zoals bloedstagnatie, vocht, slijm en koude in de baarmoeder.
In deze fase kunnen verschillende premenstruele symptomen optreden. Niet alle premenstruele symptomen zijn echter het gevolg van Lever-Qi-stagnatie. Aangezien Yang in deze fase toeneemt, kan een teveel aan Yang (bijvoorbeeld Levervuur of Hartvuur) ook premenstruele symptomen veroorzaken. Evenzo kan een tekort aan Yang (bijvoorbeeld een tekort aan Milt- en Nier-Yang) premenstruele symptomen veroorzaken.
Kortom, de Chinese geneeskunde kijkt naar de menstruatiecyclus als een harmonisch samenspel van energieën in je lichaam. Door een goede balans tussen Qi, Bloed en de verschillende meridianen zoals Ren Mai, Du Mai en Chong Mai, kun je een gezonde en regelmatige menstruatiecyclus ondersteunen. Acupunctuur, voetreflextherapie en kruiden kunnen hierbij helpen door de energiestromen in je lichaam te optimaliseren en eventuele blokkades te verhelpen.
Ben je benieuwd hoe deze benadering jou kan helpen? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken en te ontdekken welke behandelingen het beste bij jou passen.
0 reacties