Ondersteuning bij kanker

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat acupunctuur (en voetreflextherapie) veilig is tijdens behandeling van kanker en dat het geen negatieve invloed op de behandeling heeft.

In 2018 kreeg ik zelf de diagnose borstkanker en heb me toen gelijk gemeld bij een collega om ondersteuning te krijgen bij de reguliere behandelingen. Het was heel fijn om buiten de behandelingen in het ziekenhuis ook zelf bezig te kunnen zijn om je beter te voelen en deze, toch al moeilijke periode, makkelijker door te komen met minder last van bijwerkingen. Het lag dus eigenlijk wel voor de hand dat ik me daarna meer en meer ben gaan verdiepen en specialiseren in het kunnen ondersteunen van mensen die te maken hebben (gehad) met kanker. Nadat de diagnose kanker is gesteld volgt vaak een lang proces van radiotherapie, chemotherapie, hormoontherapie en/of operatie. Ter ondersteuning in deze periode maak ik gebruik van acupunctuur of voetreflextherapie en soms een combinatie van beide. Acupunctuur en/of voetreflextherapie kan helpen om de bijwerkingen die ontstaan door de behandelingen te voorkomen of te verminderen. Ook als de klachten al langer bestaan omdat de behandeling langer geleden was.

 

De klachten die kunnen optreden tijdens de behandeling van kanker zijn heel wisselend en niet voor iedereen hetzelfde. Het is natuurlijk afhankelijk van wat voor soort behandelingen je krijgt.

Hieronder een kleine opsomming van de meest voorkomende bijwerkingen die kunnen optreden tijdens reguliere behandelingen en waarbij acupunctuur en/of voetreflextherapie goed kunnen helpen bij het verminderen van deze klachten.


Misselijkheid en overgeven

Dit is één van de meest voorkomende klachten die optreedt tijdens chemotherapie. Door de misselijkheid kan de eetlust verminderen en daardoor gewichtsverlies optreden. Ook bespreken we hoe voeding kan helpen bij het verminderen van de misselijkheid.

Spijsverteringsklachten
Naast misselijkheid, is obstipatie of diarree een veel voorkomende bijwerking op de behandeling. Ook hierbij kan voedingsadvies helpen bij het verminderen van deze klachten.

Pijn
Volgens de Chinese Geneeswijze is pijn altijd een uiting van het niet goed kunnen stromen van de Qi (energie). Door te zorgen dat deze Qi weer kan stromen, verminderd de pijn.

Bloed en immuunsysteem
Tijdens de behandelingen tegen kanker is het belangrijk dat de kwaliteit van het bloed zo goed mogelijk blijft, zodat de behandelingen volgens plan kunnen blijven verlopen. Ook is het belangrijk om te zorgen dat je immuunsysteem zo optimaal mogelijk blijft functioneren (bv tijdens de chemotherapie).

Slaapproblemen
Er zijn verschillende oorzaken die kunnen zorgen dat je minder goed kan slapen. Dit kan door de medicatie komen, door pijn maar ook door spanning en emoties zoals piekeren, angst en boosheid.

Opvliegers
Met name bij behandeling met hormoontherapie kunnen opvliegers als bijwerking optreden. Maar ook zonder hormoontherapie kan je hier last van krijgen.

Neuropathie
Bepaalde chemotherapie middelen veroorzaken neuropathie. Dit ontstaat door een beschadiging van de zenuwuiteinden, meestal in handen en voeten. Je kan dan gevoelloosheid of tinteling voelen. Maar soms kan het ook pijnlijk zijn of een gevoel geven alsof je op zand loopt.

Vermoeidheid
Door de behandelingen wordt je energieniveau aangetast waardoor je je erg moe kunt voelen. Zelfs nadat alle behandelingen in het ziekenhuis achter de rug zijn, kan vermoeidheid nog lang aanwezig blijven. Door het herstellen van de balans en het aanvullen van Qi (energie), verminderd de vermoeidheid.

Emotionele klachten
Vanaf het moment van diagnose zit je in een rollercoaster van emoties. Denk daarbij aan angst, boosheid, frustratie of depressie. Zelfs als de behandelingen een succes waren en je bent genezen, kunnen emoties nog heel lang aanwezig blijven of terugkeren.

 

Wil je meer informatie of heb je nog vragen, neem dan gerust contact op