Home » Blog » Acupunctuur » Meridianen, snelweg voor Qi

Meridianen, snelweg voor Qi

door | 11 mei, 2023 | Acupunctuur

Meridianen: Een fascinerend concept binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)

Als TCM-therapeut gebruik ik de meridianen en de daarop gelegen acupunctuurpunten tijdens de behandeling.

Wat zijn meridianen ?

Meridianen zijn denkbeeldige paden in je lichaam waarlangs levensenergie, ook wel ‘Qi’ genoemd, stroomt. In de TCM wordt Qi gezien als de essentiële levenskracht die invloed heeft op je algehele welzijn. Meridianen fungeren als een soort snelwegen waarlangs Qi door je lichaam reist om je organen en weefsels te voeden en te ondersteunen.

Er zijn 12 hoofdmeridianen, elk verbonden (en vernoemd) naar een orgaan of orgaanstelsel.
Elke meridiaan heeft zijn eigen stroom ichting van de Qi, zo stroomt de Qi in de Miltmeridiaan omhoog en die van de Maagmeridiaan omlaag.

Wat is de functie van meridianen ?

De belangrijkste functie van de meridianen is om de Qi vrij te laten stromen zodat je lichaam in balans blijft. Volgens de TCM ontstaan ziekten en aandoeningen als gevolg van een verstoorde of geblokkeerde stroom van Qi door de meridianen. Daarom is het van essentieel belang om bij ziekte te zorgen dat de Qi weer vrij kan gaan stromen.

Langs de meridianen bevinden zich specifieke punten, dit zijn de acupunctuurpunten. Deze punten kunnen gestimuleerd worden door middel van acupunctuur, waarbij dunne naalden op de juiste punten worden ingebracht om de Qi-stroom te herstellen. Elk acupunctuurpunt heeft zijn eigen unieke eigenschappen en werking. Door deze punten selectief te stimuleren, kan de energetische balans in je lichaam herstellen en je gezondheid bevorderen.

De 12 hoofdmeridianen zijn:

Longmeridiaan: Deze meridiaan helpt bij de ademhaling en de circulatie van zuurstofrijk bloed door het lichaam. Het ondersteunt een gezonde longfunctie en helpt bij het verspreiden van Qi door het lichaam.

Dikke darm meridiaan: De Dikke Darm meridiaan helpt bij het reguleren van de spijsvertering en de eliminatie van afvalstoffen uit het lichaam. Het bevordert een gezonde darmfunctie en helpt bij het handhaven van een goede balans in de dikke darm.

Maagmeridiaan: Deze meridiaan is betrokken bij de spijsvertering en het verwerken van voedsel. Het ondersteunt een gezonde maagfunctie en zorgt ervoor dat voedingsstoffen goed worden opgenomen in het lichaam.

Miltmeridiaan: De Miltmeridiaan speelt een rol bij de spijsvertering en het omzetten van voedsel naar energie. Het ondersteunt ook het immuunsysteem en helpt bij het handhaven van een goede bloedcirculatie.

Hartmeridiaan: Deze meridiaan is verbonden met het hart en helpt bij de circulatie van bloed en Qi door het lichaam. Het bevordert een gezonde hartfunctie en heeft invloed op onze emotionele balans.

Dunne darm meridiaan: De Dunne Darm meridiaan is betrokken bij het verteren en absorberen van voedingsstoffen in de dunne darm. Het helpt bij het scheiden van voedingsstoffen en afvalstoffen en ondersteunt een gezonde spijsvertering.

Blaasmeridiaan: Deze meridiaan is verbonden met de blaas en helpt bij de eliminatie van afvalstoffen uit het lichaam. Het reguleert ook de waterhuishouding en helpt bij het handhaven van een gezonde urinewegfunctie.

Niermeridiaan: De Niermeridiaan is gekoppeld aan de nierfunctie en speelt een rol bij de regulatie van vloeistoffen in het lichaam. Het ondersteunt ook de hormonale balans en is belangrijk voor de vitaliteit en energie.

Pericardmeridiaan: Deze meridiaan is verbonden met het pericardium, het beschermende membraan rondom het hart. Het helpt bij het reguleren van de hartfunctie en heeft invloed op onze emotionele toestand.

Drievoudige Verwarmer meridiaan: De Drievoudige Verwarmer meridiaan is betrokken bij de regulatie van de lichaamstemperatuur en de circulatie van Qi door de bovenste, middelste en onderste delen van het lichaam.

Galblaasmeridiaan: De Galblaasmeridiaan helpt bij de spijsvertering en de afbraak van vetten. Deze meridiaan speelt ook een rol bij het nemen van beslissingen en het bevorderen van moed en veerkracht. Het helpt bij het reguleren van de energiestroom en het bevorderen van emotioneel evenwicht.

Levermeridiaan: De Levermeridiaan ondersteunt een gezonde leverfunctie en helpt bij het bevorderen van een soepele doorstroming van Qi door het lichaam. Het speelt ook een rol bij het reguleren van emoties, het bevorderen van flexibiliteit en het ondersteunen van een gezonde bloedcirculatie.

 

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin