Home » Blog » Algemeen » Acupressuurpunten bij hooikoorts; een natuurlijke verlichting van je klachten

Acupressuurpunten bij hooikoorts; een natuurlijke verlichting van je klachten

door | 14 jun, 2023 | Algemeen

Hooikoorts kan een flinke domper zetten op je dagelijkse leven, maar gelukkig zijn er natuurlijke manieren om verlichting te vinden. Acupressuur, een vorm van traditionele Chinese geneeskunde, maakt gebruik van specifieke drukpunten op het lichaam om symptomen te verminderen en het algehele welzijn te bevorderen.

Hier zijn enkele acupressuurpunten die je kunt proberen om de klachten van hooikoorts te verlichten:

Erjian

Dit punt ligt op de bovenrand van het oor, op het hoogste punt wanneer je je oor dubbelvouwt. Knijp hier zachtjes met je duim en wijsvinger. Dit heeft effect op je ogen en je keel.

Bitong

Deze bevindt zich aan de zijkant van de neusbrug (als je lang je neus glijdt voel je waar het bot ophoudt). Door zachtjes te drukken op dit punt met je wijsvingers, kun je neusverstopping verlichten en de doorstroming van energie bevorderen.

Fengchi GB20

Dit punt bevindt zich aan de basis van de schedel, in de holte aan weerszijden van de nek. Door zachte druk uit te oefenen op deze punten met je wijs- en middelvinger (of zoals op de foto met je duimen), kun je hoofdpijn verminderen, wat vaak gepaard gaat met hooikoorts. Ook heeft dit punt effect op je ogen.

Jingming UB1

Deze bevindt zich in de binnenste ooghoeken. Door lichte druk uit te oefenen op dit punt met je middelvingers, kun je jeukende en geïrriteerde ogen verlichten.

YuYao

Dit punt ligt in het midden van de wenkbrauw, direct boven de pupil wanneer je recht naar voren kijkt. Door zachtjes te drukken op dit punt met je wijsvingers, kun je jeukende en geïrriteerde ogen verlichten.

Taiyang

Dit punt bevindt zich op je slapen, net voorbij de buitenste ooghoeken. Door lichte druk uit te oefenen op dit punt met je wijsvingers, kun je spanning en hoofdpijn verminderen, die vaak gepaard gaan met hooikoorts. Ook laat het zwelling en roodheid van je ogen verminderen.

ChengQi ST1

Als je recht naar voren kijkt, vind je dit punt net onder de pupil, in de holte onder het oog. Door zachte druk uit te oefenen op dit punt met je middelvingers, kun je jeukende en tranende ogen verminderen.

Yintang

Het Yintang-punt, ook bekend als het derde oog, bevindt zich tussen de wenkbrauwen, in het midden van het voorhoofd. Door lichte druk uit te oefenen op dit punt met je vinger, kun je hoofdpijn verminderen en mentale stress verlichten, wat vaak samengaat met hooikoorts. Daarnaast heeft het een gunstig effect op je neus.

Yingxiang Li20

Dit punt bevindt zich aan de zijkant van de neusvleugel, net naast de neusvleugel. Door zachtjes te drukken op dit punt met je wijsvingers, kun je neusverstopping verlichten en de ademhaling verbeteren.

Hegu Li4

Deze bevindt zich tussen de duim en wijsvinger, in de web van de hand. Door lichte druk uit te oefenen op dit punt met je duim, kun je hoofdpijn, sinusdruk en allergische symptomen verlichten.

Probeer deze acupressuurpunten regelmatig te masseren of zachtjes te stimuleren om verlichting te vinden van hooikoorts symptomen. Onthoud dat ieder persoon uniek is, dus experimenteer en ontdek welke punten het meest effectief voor jou zijn.

Naast acupressuur kan het ook nuttig zijn om andere natuurlijke benaderingen toe te passen, zoals het vermijden van allergenen, regelmatige reiniging van neuspassages met een zoutwateroplossing en het dragen van een zonnebril om je ogen te beschermen tegen stuifmeel.

Hooikoorts kan een uitdaging zijn, maar met de juiste zelfzorg en natuurlijke remedies kun je de klachten verminderen en volop genieten van het leven, zelfs tijdens het hooikoortsseizoen.

Ik hoop dat deze informatie je helpt om verlichting te vinden van hooikoortsklachten. Als je nog vragen hebt of meer informatie wilt, aarzel dan niet om te vragen. Blijf gezond en adem vrij!

Lees ook deze blog over hooikoorts

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin