Home » Blog » Oncologie » Tips voor zelfzorg tijdens borstkankerbehandeling

Tips voor zelfzorg tijdens borstkankerbehandeling

door | 5 jun, 2023 | Oncologie

Borstkanker is een ingrijpende diagnose die het leven van vrouwen op verschillende manieren beïnvloedt. Naast de medische behandelingen is het ook essentieel om tijd en ruimte te nemen voor zelfzorg. In dit artikel vind je waardevolle tips om zelfzorg tijdens de borstkankerbehandeling te bevorderen. Of je nu zelf de diagnose hebt gekregen of iemand kent die borstkanker heeft, deze tips kunnen helpen om het welzijn en de veerkracht te ondersteunen.

 

1. Neem de tijd voor rust en ontspanning

Tijdens een borstkankerbehandeling kan het lichaam vermoeid raken en kunnen emoties hoog oplopen. Het is daarom belangrijk om voldoende rust en ontspanning te nemen. Plan regelmatig momenten in waarop je jezelf kunt opladen. Dit kan variëren van rustig lezen of mediteren tot het doen van ontspanningsoefeningen of het luisteren naar rustgevende muziek. Maar ook acupunctuur of een voetreflexbehandeling kan je hierbij helpen.
Klik hier voor mee informatie over ondersteuning met acupunctuur/voetreflextherapie tijdens je reguliere behandelingen 

2. Een gezond voedingspatroon

Een uitgebalanceerd dieet is cruciaal tijdens de behandeling van borstkanker. Probeer voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals verse groenten en fruit, volle granen en magere eiwitten. Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen en suikerrijke snacks. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven.

3. Zorg voor een positieve mindset

Een positieve mindset kan een groot verschil maken tijdens de behandeling van borstkanker. Probeer negatieve gedachten om te buigen naar positieve en focus op het hier en nu. Het kan ook helpen om dagelijks affirmaties of dankbaarheidsnotities op te schrijven. Zoek steun bij dierbaren en sluit je aan bij ondersteuningsgroepen waar je ervaringen kunt delen en begrip kunt vinden.

 

4. Beweeg op een voor jou geschikt niveau

Beweging kan verschillende voordelen bieden tijdens de borstkankerbehandeling. Het kan vermoeidheid verminderen, de stemming verbeteren en de algehele gezondheid bevorderen. Luister naar je lichaam en bekijk welke vormen van beweging geschikt zijn voor jou. Dit kan variëren van lichte wandelingen tot yoga of andere vormen van lichaamsbeweging. Denk hierbij ook eens aan dansen of Qigong.

5. Zoek ontspanning in creatieve activiteiten

Creatieve activiteiten kunnen een uitlaatklep bieden en helpen om de geest te ontspannen. Denk aan schilderen, tekenen, schrijven of het maken van muziek. Deze activiteiten kunnen je helpen om emoties te uiten en stress te verminderen. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van het proces zonder je zorgen te maken over het eindresultaat.

6. Vind steun in je omgeving

Tijdens de borstkankerbehandeling is het belangrijk om je omringd te voelen door mensen die je steunen. Laat je geliefden weten wat je nodig hebt en sta open voor hulp. Vergeet niet dat je er niet alleen voor staat. Familie, vrienden en ondersteunende zorgprofessionals kunnen een waardevol netwerk van steun vormen.

 

Zelfzorg tijdens de borstkankerbehandeling is van cruciaal belang voor het welzijn en de veerkracht van vrouwen die met deze uitdaging worden geconfronteerd. Het nemen van rust, het zorgen voor een gezond dieet, het behouden van een positieve mindset, beweging, creatieve activiteiten en het vinden van steun in de omgeving zijn belangrijke aspecten van zelfzorg. Deze tips kunnen je helpen om de kwaliteit van leven tijdens de behandeling te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin