Home » Blog » Algemeen » Wintertenen

Wintertenen

door | 10 nov, 2022 | Algemeen

Last van wintertenen (of winterhanden/voeten/vingers) ?
Hoe komt het en ….. wat kan je tegen doen !

Als de temperatuur omlaag gaat, moet ons lichaam ervoor zorgen dat we niet te veel warmte verliezen via de huid. Om te voorkomen dat we via de huid te veel afkoelen, gaat ons lichaam de bloedvaten naar onze tenen samentrekken waardoor er minder bloed naar toe kan.

Als je last hebt van wintertenen (voeten/handen/vingers) gaat er meestal iets mis bij dat samentrekken. De bloedvaten trekken dan teveel of te lang samen waardoor er te weinig bloed naar je tenen kan. Je krijgt dan extreem koude tenen met rode tot donkerblauw verkleurde plekken. Verder kun je vervelende klachten krijgen zoals een jeukende en vaak kapotte huid. Je tenen kunnen gevoelloos worden of juist gezwollen.

De beste oplossing is natuurlijk om te voorkomen dat je wintertenen krijgt. Draag warme sokken, goede waterdichte en isolerende schoenen. Zorg er ook voor dat je sokken en schoenen niet te strak zitten. Zorg er voor dat de doorbloeding in je voeten verbeterd. Dit kan je doen door elke dag je voeten te masseren met arnica olie en dompelbaden te nemen met daarin plakjes verse gember.

Als je huid dan toch kapot gegaan is, kun je je voeten 2x per dag masseren met een mengsel jojoba-olie (35ml) en tarwekiem-olie(15ml). Daarin doe je dan 15 druppels tijm en lavendel (essentiële oliën). Ook rozemarijn-olie en gember-olie werkt prima.

Als je erg veel last van de jeuk hebt, kun je wat schijfjes ui of knoflook op de jeukende plek leggen. Het sap uit de ui of knoflook trekt in je huid en zorgt er voor dat de jeuk snel verdwijnt.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin